Skoči na glavno vsebino

OŠ Frana Metelka Škocjan, 3. 12. 2019

DEKLAMATORSKO TEKMOVANJE

Na OŠ Frana Metelka Škocjan smo 3. decembra tradicionalno obeležili Ta veseli dan kulture. Že 9. leto je pri nas potekalo deklamatorsko tekmovanje za učence od 1. do 9. razreda. Deklamatorsko tekmovanje smo pred leti uvedli v spomin na našega rojaka Frana Metelka, jezikoslovca, prevajalca, pisca šolskih in nabožnih knjig ter spretnega govornika. Letos mineva 230 let od njegovega rojstva.

Učenci od 1. do 7. razreda matične in podružnične šole so prikazali svoje interpretacijske spretnosti prek pesmi iz pesniške zbirke Vinka Möderendorferja, Babica za lahko noč. Pesniško zbirko odlikujeta navihan humor in sodoben otroški pogled na svet.

Najstarejši metelkarji so izbirali med odlomki iz najnovejšega romana Igorja Karlovška z naslovom Preživetje. Prikazal je napeto zgodbo o najstniku, uspešnem športniku, ki mu je prometna nesreča preprečila nadaljevanje športne kariere. Da bi se mladostnik dokazal očetu in sebi, se je odpravil na pustolovščino v naravo. Bralec se lahko potopi v slikovite opise odnosov v športnikovi družini, doživetje prve simpatije, odraščanja o soočanju z ovirami.

Po razrednih in oddelčnih izborih se je na tekmovanju pomerilo 25 učencev. Nastopajoče, razen prvošolcev, ki so nastopili zunaj konkurence, je ocenjevalo budno uho učiteljev ocenjevalne komisije, ki so jo sestavljali ga. Tina Jančar, ga. Marinka Cerinšek, ga. Irena Pleterski, ga. Urška Zidar in ga. Jasmina Povše.

Nastopili so prvošolci: Jernej Kovačič, Ema Žabkar, Vid Jerman in Maks Urbanč

Rezultati so bili sledeči:

2. in 3. razred:
1. mesto Teja Saje
2. mesto: Manca Košak
3. mesto Zala Žlogar

4. in 5. razred:
1. mesto: Lina Dobriha
2. mesto: Tajda Povše
3. mesto: Tian Zakšek

6. in 7. razred:
1. mesto: Ema Kapler
2. mesto: Tia Pevec
3. mesto: Maruša Blatnik

8. in 9. razred:
1. mesto: Lea Pešec
2. mesto: Neli Klevišar
3. mesto: Ema Medved

Prireditev sta prijetno povezovali sedmošolki Maruša Blatnik in Sara Kopina. Za glasbene užitke pa so poskrbeli učenci, ki svoj prosti čas namenjajo glasbi. V uvodu se nam je na pianinu predstavil Vid Pleterski, ob prvem predahu pa je čarobne zvoke s citer privabila Žana Jelenič. Pred zadnjim tekmovalnim krogom deklamacij je na pianino zaigrala Manca Pleterski. Po zaključku tekmovalnega dela so nastopili učenci pevskega zbora z Bučke in otroškega pevskega zbora z matične šole pod vodstvom učitelja Milana Pavliča. V soju žarometov so zablesteli tudi učenci, katerih materni jezik ni slovenščina. Ker v letošnjem letu mineva 200 let od smrti Valentina Vodnika, pomembnega narodnega prebuditelja, smo se v kulturnem programu spomnili tudi nanj. Ema Medved in Janez Strašek sta se mu poklonila z deklamacijami Zadovoljni Kranjec, Sraka in mlade ter Dramilo.

Smeh so med gledalce vnesli učenci 6. razreda, ki so z mentorico Tanjo Luštek pripravili kratek dramski prizor iz knjige Slavka Pregla Odprava zelenega zmaja. Slavko Pregl je namreč počitniške dogodivščine in resne težave najstnikov začinil z dobršno mero humorja, tako je besedilo še po več desetletjih od nastanka živo in priljubljeno med bralci.

Ob koncu prireditve je ravnateljica, gospa Irena Čengija Peterlin, najboljšim nastopajočim podelila priznanja in praktične nagrade ter spregovorila navzočim o pomenu govorniške veščine ter vsem zaželela lep decembrski čas.

 

Zapisali: Gabriela Gabrovec in Tanja Luštek

(Skupno 628 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost