Skoči na glavno vsebino

PŠENIČKA 2023/24


S projektom Od pšeničke do potičke želimo otroke učiti živeti z naravo ter jih seznaniti s pomenom kulturne in naravne dediščine v svoji okolici. Želimo jim približati pomembnost skrbi za okolje in naš skupni dom, planet Zemlja. Naučiti delovati lokalno in globalno. Predvsem želimo, da bi se v tem svetu sodobnih tehnologij in dobrin za trenutek ustavili, pogledali okoli sebe ter začutili lepoto svojega doma in pestrosti dobrin, katere nam nudi narava okoli nas. Začutili smo tudi, da je potrebno krepiti medgeneracijsko sodelovanje in učenje. Znanje, ki ga premorejo starejši je potrebno prenesti na mlajše ter s tem dati možnost socialne vključenosti in pripadnosti tudi starejšim. Ob vsem želimo spodbuditi medgeneracijsko druženje. Želimo, da bogate izkušnje in znanje o naravi, kulturni in naravni dediščini, skrbi za okolje starejših preide na mlajše. Ob tem pa se učimo strpnosti drug od drugega.

Cilje projekta bomo uresničevali v medgeneracijskem sodelovanju s starejšimi lokalnimi prebivalci. Učenci naj bi skozi projekt spoznavali različna žita. Možnost spremljanja, ugotavljanja sprememb od sajenja do žetve. Zaželjeno je spodbujanje učencev k peki in izmenjavi receptov. Pri dejavnostih se poslužujte sodelovanja s starejšim lokalnimi prebivalci (peka).

V projektu bomo sledimo cilju 4. 7 izobraževanje za trajnostni razvoj.

Projekt bo potekal skozi celo šolsko leto. Izvajali ga bomo v vrtcu in vseh razredih osnovne šole.

Zaključili ga bomo 21. 5. 2024, na dan kulturne raznolikosti za dialog in razvoj.

Prijavljene šole se v projekt lahko vključijo na daljavo ali v živo. Dejavnosti na daljavo se bodo izvajale na njihovih šolah. Poročila o izvedenih dejavnostih s fotografijami bomo sprejemali do konca maja 2024.

Lahko pa se prijavite tudi k sodelovanju v živo. V mesecu maju 2024 bomo izvedli delavnice na naši šoli. Vabljeni tudi na sodelovanje v živo.

Projekt bomo zaključili meseca maja 2024, ob tem bodo mentorji prejeli potrdila za sodelovanje na projektu.

 1. DEJAVNOSTI NA DALJAVO (smernice)
 • Izvajanje tehniških in naravoslovnih dni v okviru katerih lahko raziskujejo kulturno in naravno dediščino svojega kraja.
 • Obisk etnoloških parkov ter druge lokalne znamenitosti, ki se tematsko povezujejo s temo projekta.
 • Obisk muzejev.
 • Obisk mlinov in seznanitev z njegovim delovanjem.
 • Obisk pekarn.
 • Povezovanje s starejšimi lokalnimi prebivalci ter spoznavanje različnih ljudskih običajev ter predmetov, ki so povezni s setvijo in žetvijo.
 • Priprava različnih jedi.
 • Vnašanje v pouk različnih dejavnosti, ki so povezane z raziskovanjem narave, njenim opazovanje, predvsem na področju obdelovanja polj.
 • Priprava in izvedba delavnic s podrobnim spoznavanjem žit.
 • Lastna priprava žitnega izdelka.
 • Vnašanje vsebin projekta v dejavnosti, ki se že izvajajo na šoli.
 • Spoznavanje ljudskih pesmi in plesov povezanih z žiti.
 • Likovno in literarno poustvarjanje na temo Domači kraj.
 • Prebiranje literarnih del na temo žit, ljudskih običajev, šeg in navad.
 • Izdelovanje različnih tehničnih izdelkov v povezavi s krajem in žiti.

 

 1. SODELOVANJE V ŽIVO

Šole, ki se boste odločile za sodelovanje v živo, boste v mesecu maju 2024 sodelovale na delavnicah, ki bodo potekale v okviru Unescovega dneva.
Sodelujoči učenci in mentorji (2-3 učenci iz prijavljene šole in mentor) boste z vrstniki naše šole spoznavali naš kraj in njegovo kulturno in naravno dediščino, načine bivanja ter prehrano.

VABILO IN PRIJAVA: Od pšeničke do potičke najava projekta

Izpolnjene prijavnice pošljite na naslov koordinatorja projekta: urska.rudman@os-skocjan.si. Prijave zbiramo do vključno 30. oktobra 2023.

 

DOGODKI IN OBELEŽITVE NA ŠOLI:

 

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost