Skoči na glavno vsebino
Select Page

Medgeneracijsko stičišče v naravi

Znesek, višina sredstev: 27.453,35 €

Viri sofinanciranja: Evropski sklad za regionalni razvoj
Znesek, višina sofinanciranja: 21.962,68 €
Status – faza: V teku
Začetek: Januar 2022
Predviden zaključek: Avgust 2022

V letu 2017 je Občina kupila zemljišče z objektom stare vage v Škocjanu. Zemljišče je prostorsko gledano del večjega območja, ki je namenjeno športu, rekreaciji in druženju. Občina je na 6. javni poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev na območju LAS Dolenjska in Bela krajina v programskem obdobju 2014–2020, ki se bodo financirale iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, v januarju 2021 prijavila projekt »Medgeneracijsko stičišče v naravi«, sklop programskih aktivnosti, ki bi se lahko odvijale na tem območju. Projekt je bil s strani LAS DBK potrjen v mesecu aprilu, v mesecu januarju 2022 je bil projekt potrjen tudi s strani MGRT.

Namen operacije je nadaljevanje celostnih in trajnostnih ureditev območja ob Radulji kot smiselna nadgradnja projekta »Ureditev območja ob Radulji«, ki je že v teku. Preko aktivnosti bodo razvite izobraževalne vsebine s poudarkom na simbiozi človeka in narave. Razvite vsebine bodo prebivalcem omogočale aktivno preživljanje časa v naravi brez škodovanja živalskemu in rastlinskemu svetu na tem območju.

Medgeneracijsko stičišče bo vzpostavljeno kot urejen in odprt javni prostor, kar bo prebivalcem omogočalo možnost medgeneracijskega druženja. Pri urejanju na novo vzpostavljene površine in tudi pri ustvarjanju izobraževalnih programov bodo sodelovale ciljne skupine in sicer na inovativen način. Med načrtovanimi aktivnostmi so organizacija naravoslovno-tehniški dni, razstave, predavanja, delavnice in usposabljanje iz gozdne pedagogike. Projekt bo dokazal, da je možno naravni prostor uporabljati na način, ki ne škoduje delovanju ekosistema. Območje bo urejeno z ljudem in živalim prijazno infrastrukturo, uporabljeni bodo naravni materiali in sonaravne ureditve.

Na novo urejena površina bo prebivalcev podala možnost izobraževanja, rekreacije in interakcije, kar bo vplivalo na dvig kakovosti življenja v regiji tako iz naravnega kot iz družbenega vidika.

Partnerji v projektu so Osnovna šola Frana Metelka Škocjan, Sonček – Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine, Gozdarski inštitut Slovenije, sodelujejo pa tudi Društvo upokojencev Škocjan, Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije – Dolenjska sekcija, Kozjanski park in drugi.

Občina Škocjan bo obenem poskrbela za krajinsko ureditev območja. Območje smo že očistili, poravnali in zatravili,  urejena bo tudi nova pešpot od novega mostu čez Raduljo do območja ter postavitev primerne urbane opreme (klopi, mize…). Tako bo nastal urejen, odprt in javno dostopen prostor za izobraževalne aktivnosti, rekreacijo, druženje in preživljanje prostega časa.

Podatki o financiranju

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

Spletna stran evropske kohezijske politike v SLO: https://www.eu-skladi.si/

 

(Skupno 295 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost