Skoči na glavno vsebino
Select Page

Mobilnosti

6. Mobilnost: Kratkotrajna izmenjava učencev: 20. – 24. maj 2019, Alatskivi, Estonija.

V sklopu Erasmus + projekta, ki ga drugo leto izvajamo na šoli v sodelovanju v partnerskimi državami iz Bolgarije, Estonije, Portugalske in Turčije, smo se štirje učenci in 3 učitelji udeležili mobilnosti v Estoniji (Alatskivi).

Na zanimivem in pestrem enotedenskem izobraževalnem obisku smo predstavili delček dejavnosti, ki so jih učenci izvajali v sklopu robotike in Erasmus + krožka, pri katerem so pripravljali LED-nakit in ostale izdelke z LED-lučkami. Glavni namen obiska je preko STEM-učnih ur spoznavali različna področja naravoslovnih ved.

Spoznavanje novih kultur, druženje z vrstniki iz drugih držav, nova prijateljstva, sporazumevanje v tujem jeziku pa so dejavnosti, ki jih imamo le redko možnost razvijati na tak način, z obšolskimi dejavnostmi, zato velja to priložnost dodobra izkoristiti.

V sklopu projekta smo mobilnost omogočili 11 učencem. Verjamem, da je mobilnost tudi Galu, Vidu, Kristjanu in Franu, ki postajajo pravi STEM-ovci, obogatila in razširila obzorja.

Dejavnosti smo dnevno objavljali na facebook strani projekta:

https://www.facebook.com/groups/138794713317644/ in

https://www.facebook.com/groups/473363756379571/

5. Mobilnost: Kratkotrajna izmenjava učencev: 5. – 9. november 2018, Quarteira (Faro), Portugalska.

Štirje učenci in 3 učitelji se bomo udeležili mobilnosti na Portugalskem. Načrtovane so naslednje aktivnosti:
– Obisk naravnega rezervata ptic, kjer bodo učenci raziskovali ptice in kasneje razstavili in predstavili svoje rezultate (http://www.formosamar.com/en/activities/view/22/birdwatching/birdwatching-ludo-and-quinta-do-lago#activity).
– obisk znanstvenega centra, kjer bodo imeli učenci priložnost videti, kako je znanost povezana z matematiko, tehnologijo v vsakdanjem življenju(http://www.lagos.cienciaviva.pt/centro/)
– izvedli bomo znanstveni sejem.
Seveda udeleženci spoznavamo kulturne razlike z namenom večje strpnosti, tolerantnosti in fleksibilnosti pri sobivanju v skupnem evropskem prostoru, samozavest pri delu, sodelovanju in komunikaciji v medkulturno mešanih skupinah in izboljšanje znanja jezika.

4. Mobilnost: Kratkotrajna izmenjava učencev: Od 25. do 31. 5. 2018 smo se 3 učenci in trije učitelji udeležili mobilnosti v Bolgariji v mestu Varna.

V sklopu projekta Erasmus +, smo se udeležili mobilnosti v Bolgariji. Glavni namen mobilnosti je udeležencem predstaviti znanost in naravoslovne vede na različne načine in z različnimi dejavnostmi, z namenom povečanja zanimanja in pridobivanja znanja in dvig kompetenc na omenjenih področjih, ob razmišljanju o kasnejšem kariernem udejstvovanju na področjih naravoslovja, znanosti. S tem namenom smo v Bolgariji obiskali in raziskovali na znanstven način v astronomskem observatoriju, akvariju in različnih ekosistemih, ter predstavili kemijski preizkus in robota na znanstvenem sejmu. Udeleženci spoznavamo kulturne razlike z namenom večje strpnosti, tolerantnosti in fleksibilnosti pri sobivanju v skupnem evropskem prostoru, samozavest pri delu, sodelovanju in komunikaciji v medkulturno mešanih skupinah in izboljšanje znanja jezika.

Udeleženci spomine z mobilnosti shanimo v naših srcih za vse ostale pa smo jih v sliki strnili na https://www.facebook.com/groups/138794713317644/ ali na https://drive.google.com/open?id=1HnPukXNJrSS7XejYfX_0XIxi6jAP2QNT

3. Mobilnost: Kratkotrajna izmenjava učencev: Od 21. do 26. 3. 2018, smo v šoli gostili učence in učitelje iz partnerskih držav Bolgarije, Estonije, Portugalske in Turčije v sklopu projekta ERASMUS +. Obiskalo nas je 13 učencev in 9 učiteljev partnerskih šol.

V tem času smo izpeljali vrsto znanstveno-naravoslovnih dejavnosti, povezanih s cilji projekta. Izpeljali smo znanstveni sejem, na katerem so učenci predstavili eksperimente in svoje raziskovalne naloge, gostili smo Hišo eksperimentov, ki je bila odprta do 16.ure, tudi za zunanje obiskovalce.

V sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave, Območna enota Novo mesto, smo spoznali, kako poteka raziskovanje fosilov, in sicer od izkopavanja do ustrezne hrambe ali eksponiranja. Obiskali smo podjetje TPV, obrat v Veliki Loki, kjer smo si ogledali robotiziran del proizvodnega procesa. Konec tedna smo preživeli v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Radencih. Teden bomo zaključili s prireditvijo, ki jo bomo združili z vsakoletno prireditvijo ob dnevu staršev.

Slike z dogodkov: Znanstveni sejem, Lov na fosile, obisk TPV – robotizirana proizvodnja, Ekosistemi – vikend v Radencih, dežela kozolcev – poklic arhitekt, Prispevek v Dolenjskem list

2. Mobilnost: Mednarodni projektni sestanek: V času od 7. – 9. 12. 2017 smo v sklopu Erasmus + projekta na šoli gostili goste – koordinatorje partnerskih šol iz Bolgarije, Estonije, Portugalske in Turčije. Namen projekta z naslovom Zavihaj rokave, vključi možgane, postani znanstvenik, ali v angleškem jeziku »Minds On Hands On STEM Goes On«, je učencem povečati zanimanje za naravoslovne vede, matematiko, znanost. V delo dvoletnega projekta so zato vključene vsebine, za katere menimo, da so učencem iz tega področja zanimive. Del teh vsebin, ki jih na šoli izvajamo smo gostom tudi pokazali.

Najzanimivejši del je bilo gotovo sodelovanje pri urah pouka, ko smo goste vključili v pouk. Po metodi, ki se imenuje STEM smo izpeljali pouk, pri katerem so gostje tudi sodelovali. Učenci so skozi znanstveni pristop, po omenjeni metodi, primeren seveda starostni skupini, raziskovali, razmišljali, bili inženirji in konstruktorji, izdelovali plovila in nihala.

V sklopu obiska je ga. ravnateljica gostom predstavila šolo in vrtec, obiskali som podružnično šolo, začutili utrip dela na šoli, predstavili šolski sistem v Sloveniji, učenci so goste popeljali po razstavi Ane Frank, se srečali z županom g. Jožetom Kaplerjem, … Učenci so se predstavili s kulturnimi točkami, skozi katere smo predstavili delček kulture Slovenije in kraja.

  1. Mobilnost: Aktivnost učenja, poučevanja in usposabljanja: Prvo mobilnost v sklopu projekta Erasmua + z naslovom Mind on Hands on STEM goes on, smo v času od 23. 10. 2017 do 27. 10. 2017 realizirali v Turčiji (Dosemealti – Antalya). Andrej Primc (koordinator projekta na šoli, pomočnik ravnateljice, Igor Pangrčič (učitelj matemetike, računalništva in skrbnik IKT), Jasmina Povše (razredna učiteljica)Izhodiščni točki mobilnosti v Turčiji skupaj s partnerskimi šolami Bolgarije, Estonije, Portugalske in Turčije je bila predstavitev STEM dejavnosti, v praksi in teoriji ter pregled dejavnosti skozi projekt. Predstavljen nam je bil turški šolski sistem izobraževanja, izmenjevali smo izkušnje in primerjali sisteme med seboj, se pogovarjali o delu na šolah, …
(Skupno 881 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost