Skoči na glavno vsebino
Select Page

O COVIDU 19

Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19.  Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.
Bolezen lahko poteka na različne načine. Pri 80% okuženih ima blag potek. Lahko se pojavijo vročina, kašelj, bolečine v žrelu, nahod, slabo počutje, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, izguba vonja in okusa ter prebavne težave. Okužba lahko poteka tudi brez simptomov. Pri 20% zbolelih bolezen poteka težje, okoli 5% bolnikov pa je kritično bolnih in potrebuje zdravljenje na intenzivni enoti. Lahko se razvije pljučnica, sindrom akutne dihalne stiske (ARDS) in drugi zapleti, ki se lahko končajo s smrtjo. Podatki kažejo, da lahko pride do poslabšanja hitro, pogosto v drugem tednu bolezni.
Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe s koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

IZOLACIJA: je ukrep, ki ga izbrani osebni zdravnik odredi OKUŽENI osebi in pomeni, da le ta ne sme zapuščati doma, mora omejiti stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni. Je izjemno pomemben ukrep, ki ga je potrebno dosledno upoštevati. Oseba, ki ji je bila odrejena izolacija, je v bolniškem staležu in je doma najmanj 10 dni od začetka bolezni oz. oseba, ki preboleva okužbo brez simptomov, 10 dni od pozitivnega testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Izolacija se predvidoma zaključi po 10 dneh, če je bila oseba zadnjih 48 ur brez vročine in je minilo 48 ur od začetka umirjanja simptomov in znakov bolezni. V primeru, da bolezen oz. povišana temperatura trajata dlje, se izolacija podaljša (in traja več kot 10 dni), dokler ne mine 48 ur od normalizacije telesne temperature in začetka umirjanja simptomov in znakov bolezni.
SAMOIZOLACIJA/KARANTENA: Gre za ukrep, s katerim se omeji svobodno gibanje zdravim osebam, ki so bile ali za katere se sumi, da so bile v stiku z nekom, ki je zbolel z resno nalezljivo boleznijo v času njegove kužnosti.

https://www.nijz.si/sl/navodila-za-bolnika-s-covid-19-ki-ne-potrebuje-bolnisnicne-obravnave

PREPREČEVANJE ŠIRJENJA OKUŽB – NAVODILA:


VEČ INFORMACIJ NAJDETA NA:

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

VIDEO:

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/umivanje_rok_je_izr_1.mp4

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/kaselj_lezece.mp4

STRIPI:

(Skupno 729 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost