Skoči na glavno vsebino
Select Page

Prostovoljstvo: DOBRO DELA DOBRO

Dejavnosti prostovoljstva bomo letos izvajali 12. leto zapored. Praksa je pokazala, da je spodbujanje prostovoljstva zelo dobrodošlo, koristno in spodbudno za vse udeležene v tem procesu. Učenci radi sodelujejo in vestno opravljajo prostovoljna dela. Prostovoljstvo “Dobro dela dobro” se bo v šol. l. 2023/24 izvajalo na matični šoli, POŠ Bučka in Vrtcu Radovednež.

Namen projekta je sistematično razvijanje prostovoljnega dela, in sicer pri nudenju učne pomoči učencem, ki bodo izrazili pripravljenost sprejeti prostovoljno pomoč (individualno), v okviru razširjenega programa po pouku in pred poukom in pomoč pri urejanju prostorov knjižnice, prvič pa bomo poskusili vpeljati tudi tutorstvo med učenci Romi, kjer bo v ospredju učna pomoč mlajšim učencem.  V vrtcu bodo prostovoljci izvajali različne dejavnosti, primerne za določeno starostno skupino otrok, pod mentorstvom vzgojiteljic. Med prostovoljce bomo povabili učence 3. triade, na POŠ Bučka pa učence 5. razreda. Tako kot do sedaj bomo omogočili  izobraževanje o prostovoljskem delu in komunikaciji v izvedbi trenerjev iz Slovenske filantropije. Potrebno bo tudi sodelovanje razrednikov, da pripravimo uporabnike kakor tudi prostovoljce  za odgovornost pri zadanem delu. Vsako leto zbiramo zamaške, pomagamo zapuščenim živalim (ob svetovnem dnevu varstva živali), sodelujemo na Miklavževem sejmu in pri »Pokloni zvezek« (Karitas). Organiziramo šolsko akcijo »Prinesem-odnesem« in obeležimo mednarodni dan prostovoljstva. Nadaljevali bomo z ustaljenimi akcijami v okviru prostovoljstva na šoli, ter se sproti prilagajali in odzivali na prošnje za sodelovanja. V letošnjem šolskem letu bomo na pobudo učencev, ki so lansko šolsko leto sodelovali v projektu, aktivno sodelovali tudi z uporabniki bivalnega objekta Sonček na Bučki, ter stremeli k večplastnemu povezovanju dveh projektov: Prostovoljstvo in UNESCO.

Želimo si, da se projekt Prostovoljstvo na naši šoli ohranja in na različne načine in skozi različna področja, naše učence pospremi v življenje s pomembnimi vrednotami, ki jih ob opravljanju prostovoljnega dela pridobivajo: skrb za druge, sočutje in solidarnost.

Vodja projekta: Maja Krošelj

NAČRT DELA:
Načrt 2023 24 PROSTOVOLJSTVO

VABILA NA AKCIJE:
Vabilo k zbiranju zamaškov

DOGAJANJE NA ŠOLI:

(Skupno 712 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost