Škocjan 51, 8275 Škocjan, tel.: 07 38 46 600 os-skocjan@guest.arnes.si
Pa smo skoraj pri koncu. Kako lepe stvari zares prehitro minejo. Po malo zgodnejšem zajtrku nas je pred hostlom pobral avtobus in Londonu smo pomahali v slovo. Pot nas je vodila proti jugu v obmorsko mesto Brighton, kjer smo se najprej sprehodili do Kraljevega paviljona, ki je znan tudi kot Brightonov pavilijon in je nekdanja kraljeva rezidenca. Med sprehodom po ozkih, nekdaj ribiških, uličicah so nas pozdravljali galebi. Rahel dež, ki nas je spremljal že od zjutraj, nas ni preveč motil in hvaležni smo bili, da nam je bilo vreme prve tri dni naklonjeno. Po premoru za malico in pred odhodom nazaj na avtobus, smo si ogledali še znameniti pomol iz 19. stoletja Brighton Pier, kjer se nahaja zabaviščni park, ki je sicer značilen za angleška obmorska mesta. Napočil je čas za vrnitev na letališče in odhod domov. Eni v težkem pričakovanju domačega udobja, drugi , ki bi izlet z veseljem podaljšali za dan ali dva, a vsi polni lepih in nepozabnih spominov.
 
 
Ugotavljamo, da smo že 3. dan v Londonu in da čas tukaj hitreje teče, kot v šoli. Po zajtrku smo se s podzemno železnico zopet odpeljali v mestno jedro City of London, kjer smo se sprehodili ob reki Temzi. Najprej smo od blizu občudovali najvišjo stolpnico The Shard, ki meri kar 310 m. Malo naprej se nam je iz južnega brega odprl pogled na Tower Bridge ter na moderni del mesta na drugi strani reke, kjer se prepleta stara gradnja z modernimi stolpnicami, ki rastejo kot gobe po dežju. Pot nas je vodila do elizabetinskega gledališča The Globe. Tam smo izvedeli veliko o Shakespearovem ustvarjanju in o samem gledališču v tistem času. Reko Temzo smo prečkali čez ‘zibajoči’ se most Millenium Bridge in že smo prišli do katedrale St. Paul’s in ugotovili, zakaj ima katedrala tako veličastno kupolo. Vodička Špela nam je, tako kot tudi ob vseh ostalih znamenitostih, ki smo jih spoznali do sedaj, postregla z nemalo zanimivimi informacijami o zgodovini in prenovi mesta po velikem londonskem požaru, ki je divjal leta 1666 in skoraj popolnoma uničil srednjeveško središče mesta City of London. Sledil je obisk ene najbolj raznovrstnih in zanimivih odprtih tržnic, kjer smo potešili lakoto. S polnimi želodci in praznimi mehurji je šlo lažje. Odpravili smo se v veličastni Natural History Museum, kjer so nam družbo delali dinozavri, okostje modrega kita in žirafe v naravni velikosti, simulator potresa in še mnogo drugih zanimivosti, ki jih ponuja bogat muzej. Pot nas je nato vodila do trga Covent Garden, kjer smo lahko uživali v ulični umetnosti. Današnji potep smo zaključili na pomembni železniški postaji King’s Cross, kjer je bil sneman tudi del filma, posnet po knjižni uspešnici Harry Potter in kjer smo si vzeli čas za večerjo. Postaja namreč ponuja več restavracij, trgovin in kavarn. Po prehojenih verjetno nekaj več kot 25 000 korakih, smo se strinjali, da bo čas za vrnitev v hostel, saj se moramo pred odhodom domov dobro naspati. 
 
 
Drugi dan našega bivanja v Londonu smo začeli spočiti. Spanje nam je še kako prišlo prav. Po odličnem angleškem zajtrku smo se peš odpravili do podzemne železnice. Izstopili smo nedaleč stran od Buckinghamske palače, kjer smo kmalu za tem občudovali ceremonijo menjave kraljeve straže, dogodek, ki ga ne gre zamuditi. Sprehodili smo se skozi park St. James, ki ponuja tako rastlinsko kot živalsko pestrost. Najbolj nas je navdušila radovedna veverica, ki je turistov več kot očitno navajena in rada kaj dobrega prigrizne. Pot smo nadaljevali mimo Downing Streeta, kjer živi angleški premier, do konjeniške straže, ki se je menjala kmalu po našem prihodu. Potem smo se odpravili do nam že znanega Leicester Squarja, kjer smo imeli odmor za kosilo. Po kosilu je naprej sledil muzej voščenih lutk Madame Tussaud’s, nato pa smo občudovali prelep razgled celega mesta iz znamenitega ‘kolesa’ London Eye. Sledili sta večerja in prosti čas za nakupovanje na slavni ulici Oxford Street. V hostel smo se vrnili po 12-urnem potepanju in sladko zaspali. 
 
 
Pa smo ga končno dočakali. London.
Za večino učencev je bilo veliko doživetje že sam polet z letalom, ki je minil brez večjih posebnosti. Po pristanku na letališču Gatwick, smo se z avtobusom odpravili do Greenwicha, kjer smo se sprehodili do ničelnega poldnevnika, ki določa čas po celem svetu. Z griča pri Observatoriju se nam je ponudil čudovit razgled na Queen’s house, Naval College in v ozadju stari in novi del Londona. Sledila je vožnja z ladjico po reki Temzi. Peljali smo se mimo vseh znamenitosti, slavnega mostu Tower Bridge, katedrale St. Paul’s Catedral, gledališča Globe Theatre, najvišje stolpnice na otoku, The Shard, velike razgledne točke, London Eye, do slavnega Big Bena. Pot smo nadaljevali peš, in sicer najprej do slavnega Tafalgar Squara, od tam do živahnega Piccadilly Circusa, skozi China Town do filmskega trga Leicester Square. Po toplem obroku, ki je po dolgem dnevu še kako prijal, smo se odpravili do hostla, nedaleč od središča mesta, kjer smo, prijetno utrujeni in polni vtisov, kmalu zaspali.

Učenci so skupaj s spremljevalci srečno prispeli v London.

(Visited 383 times, 1 visits today)
Dostopnost