Škocjan 51, 8275 Škocjan, tel.: 07 38 46 600 os-skocjan@guest.arnes.si


Božična ustvarjalnica med metelkarji

V petek, 15. 12. 2023, so se učenci v popoldanskem času prelevili v škrate pomočnike in ustvarjali v božičnih delavnicah, ki so potekale na šoli pod mentorstvom učiteljic Eme Makovec, Sabine Pirc in Daniele Zupan Dežman. 

Razdelili smo se v dve skupini. Prva skupina je začela v kuharski delavnici. Ta je potekala v prazničnih vonjavah, ki so prihajale iz naše kuhinje. Dišalo je po piškotih in prazničnem kompotu. Učenci so v roke dobili recepte in s pomočjo svoje kuharske ekipe sledili navodilom. Tehtali so sestavine, premešali maso, razvaljali testo, vzeli modelčke in že so nastali lepo oblikovani piškoti naravnost za v pečico. Nestrpno so čakali pečene piškote in pogledovali v pečico, saj so komaj čakali, da jih poskusijo. Na koncu so jih tudi okrasili.

Medtem ko je potekala peka piškotov, so se ostali učenci v skupini posvetili kuhanju prazničnega kompota. Sadje je bilo potrebno olupiti in narezati, potem pa slediti navodilom, kjer so vse skupaj z ostalimi sestavinami zmešali v posodi in kmalu je zadišalo tudi po cimetu ter klinčkih.

Druga skupina pa se je odpravila na likovno delavnico. Tam so spoznali, kaj je filc in kako ga lahko uporabimo za izdelavo božičnih okraskov. Učenci so iz filca izrezali oblike smrečice, zvezde, darila, bunkice in zvončka. Nato pa so jih tudi okrasili s koščki filca, svojimi črkami ali perlicami. Filc so lahko prilepili, najspretnejši pa so seveda preizkusili v šivanju. Okraske so nato napolnili z vato in iz njih ustvarili mehke blazinice, ki jih bodo lahko obesili na božično drevesce.

Med odmorom so učenci na odru razgibali mišice in se naučili novih plesnih gibov za na novoletno zabavo. Naučili so se koreografijo in jo odplesali na pesem Jingle Bells. Nato pa sta se skupini zamenjali, da so lahko vsi preizkusili svojo ustvarjalnost. Dogajanje si lahko ogledate na fotografijah.

Zapisala: Daniela Zupan Dežman


 

(Visited 144 times, 1 visits today)
Dostopnost